Hizmet Akdine Tabi Olmak Ne Demek?
Bireyler temel geçimlerini ve ihtiyaçlarını sağlayabilmek için çalışmak durumundadır. Gelir akışı hem temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlar hem de sigorta sayesinde bireylerin emeklilikleri için yatırım yapmaları açısından son derece önemlidir. İşçi ve işveren arasında anlaşma sağlanır. Çalışma koşulları, ne iş yapılacağı, maaş, bağlılık gibi temel konularda anlaşılırsa hizmet akdi geçerliliği başlamış olur. Hizmet akdine tabi olmak işçinin işveren tarafından emri ve denetimi altında çalışma koşullarını kabul edilmesi anlamına gelir. İşverenin beklentisi ve talimatları karşılandığı sürece hizmet akdine uyulur ve anlaşma çerçevesinde işçinin hakkı korunur. Hizmet akdi sözleşmesinde belirli bir süre ya da süre belirtilmeksizin işçi işverenin beklediği, yapmasını istediği işleri belirli ücret karşılığında işverene bağlı şekilde yapılmasını içerir. Böylece işçi hem sigortalı olur hem de aylık kazanç elde eder.
Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar Ne Demek?
Hizmet akdine tabi çalışmak işçi ve işveren arasında emek, zaman, ekonomik koşullar ve bağımlılığı içeren sözleşme denilebilir. İşverenin istediği iş ve emirleri yerine getiren, işverenin deneyiminde olmanın sonucunda kişi hem gelir elde eder hem de çalıştığı süre boyunca sigortadan faydalanma imkanı elde eder. Hizmet akdine tabi çalışanlar, işçinin fikirsel olarak değil hizmet sektöründe olduğu belirtir. Bazı durumlarda işçi hem hizmet hem de düşünsel emek verme durumu vardır. Bu koşulları yaratan ise işçi ve işveren arasındaki anlaşmadır.
Hizmet Akdine Tabi Olmak Nedir?
İşçi ve işveren arasındaki emek, bağlılık, ekonomik anlaşma sonucu işçi hizmet akdine tabi olur. Böylece iş devamlılığı sağlanması, işveren ve işçinin mağdur olmadan ekonomik şartlara uyum sağlanır. İşverenin isteklerinin gerçekleşmesi ve işçinin hizmet akdine uygun şekilde çalışması durumunda bu sözleşme devamı getirilebilir ya da süre dolduktan sonra işçi ve işveren arasındaki beklenti uyuşmazlığı görülürse ayrılma gerçekleşebilir.
İşsizlik Maaşı İçin Kaç Gün Sigortasız Olmak Gerekir?
Kişiler sigortalı bir işte belli bir süre çalıştıktan sonra işsiz kalma durumu söz konusu ise devletten işsizlik maaşı alabilir. Hizmet akdinden yani işten ayrıldıktan sonra 120 gün yani 3 ay içerisinde İŞKUR’a giderek işsizlik maaşı talebi iletilmelidir. Buna göre kişi adına işsizlik maaşı başvurusu yapılır ve bireyin iletişim bilgileri güncellenir. Maaş ile ilgili bilgi telefon ya da e mail olarak kişiye iletilir.