Kökünün Türü Ne Demek?

Öğrenciler, sınavlarda başarılı olmak için soru çözer ve daha önce çıkmış sorulara göz gezdirir. Özellikle denemelerde ve daha önce sorulan sorular incelendiğinde belirli kalıplarda soru tipleri olduğu görülür. Bu soru tiplerinden biri de Türkçe’de paragrafta ya da şıklarda verilen sözcüklerde hangisinin kökünün türü diğerlerinden farklıdır gibi sorular bulunur. Bu sorularda asıl sorulmak istenen kelimenin kökünün türü yani fiil kökten mi geliyor yoksa isim kök mü onu sormaktadır. Farklı olan cevap doğru şekilde değerlendirilir. Aynı zamanda kelime kökü buldurmayı, isim ve fiil yapısının genel hatlarını öğrenciye öğretmek için hazırlanan sorulardır. Türkçe’de dilbilgisini doğru ve çabuk şekilde öğrenmek farklı dilleri de kolay öğrenmeyi sağlar. Aynı zamanda farklı sınavlarda çıkan dilbilgisi sorularını doğru şekilde cevaplanmasına yardımcı olunur.

Kelime Kökü Nasıl Bulunur?
Şıklarda ya da paragraflarda verilen sözcüklerin kökenlerine bakılır. Ekler çıkarıldıktan sonra kalan sözcük kök olarak değerlendirilir. Eğer çıkan kök eylem, aktiflik içeriyorsa fiil köktür ancak isim ise eylem içermiyorsa isim köktür. 4 şık aynıdır ve bir şık farklıdır. Farklı olan şık doğru şekilde cevaplandırılır. Ancak sorular doğru şekilde okunmalı ve istenilen bilgiler doğru şekilde girilmelidir. Fiil kökü için sözcüğün sonuna -mek ya da -mak eklendiğinde anlamlı olur. Aksi halde isim fiildir.

Tür Bakımından Aynı ya da Farklı Ne Demek?
Sınav sorularında ya da okulda dilbilgisi konularında sorularda tür bakımından aynı ya da farklı olan kelime sorulur. Bu sorularda kelimenin kökeni bulunmalı ve isim ya da fiil kök olup olmadığına bakılmalıdır. Farklı olan ya da soruda istenen cevap işaretlenmelidir. Örneğin:

Varmalı: Kökü var’dır. Var sözcüğüne -mak eki eklendiğinde uyuyor bu da fiil kök olduğunu belli eder.
Torbaya: kök torba’dır. -mak ya da -mek eki geldiğinde anlamlı olmuyor bu nedenle isim fiildir.