Kurucu Üye Ne Demek?
Bir organize, kurum, kuruluş için önemli aşamaları, hedefleri, amaçları, yönergelerini hazırlayan üye ya da üyelere kurucu üye denir.Kurucu üye, bir kurum, kuruluşu inşa etme görevi vardır. Aynı zamanda kurucu üye ülkeyi yöneten, anayasa hazırlayan kişi ya da kişilere de denilir. Kurucu üyeler daha fazla söz sahibi olduğu için sorumlulukları daha fazladır. Kararları hızlı alır ve uygulama konusunda gerekli aşamaları belirler. Yönetim konusunda çalışanların görev dağılımları, proje yönetim dağılımları üstlenir ve bağımsız üye olarak kurucu üye ya da üyeler bilinir. Önemli kararları, gelişmelerin ilk durumlarını ilk haber alan ve gerekli durumlarda müdahale edendir. Bu nedenle prestijleri oldukça yüksek ve statü sahibi bireyler olarak bilinir.
Kurucu Üye Görevleri
Kurucu üyelerin ilk görevi kurum ya da kuruluşun yönetimi, amacını belirlemek ve buna uygun bir tüzük, belge hazırlamaktır. Bu belgelere göre yönetim devam eder ve görev dağılımı bunun üzerine yapıldığı için personellerin, görevlilerin iş yükümlülükleri net bir şekilde belirtilir.
Yönetim konusunda kurucu üyeler en önemli söz sahibidir. Bu nedenle yönetimle ilgili ya da herhangi bir sorunla ilgili en önemli karar alma merciidir ve müdahale etme, yön değiştirme hakkına sahiptir.
Kurum ya da kuruluşun ayakta durabilmesi, kendini geliştirmesi ve hedeflerini gerçekleştirebilecek finansal destek, kaynak bulma görevleri arasındadır. Bunun yanı sıra kurucu üye kurum ya da kuruluşun gelecek hedefleri, yapmak istedikleri, amaçları ve yaptıkları projelerin sonuçları hakkında değerlendirmeler yaparak karar alır.
Kurucu Üye Olmak İçin Neler Yapılmalı?
Kurum ya da kuruluşlar bazı durumlarda kurucu üye alımı yapmaktadır. Eğer kişi kendi kuruluşunda ise kurulun hedef, amaçları ve faaliyetleri hakkında söz sahibi olabilir. Ancak dışarıdan destek alınan kurucu üye için belirli kriterler vardır. Bunların başında yetkinlik gelir. Kurum ya da kuruluşta kurucu üye olabilmek için faaliyet alanında kişinin uzman, yetkin ve başarılı, kendini kanıtlamış biri olması son derece önemlidir. Bireyin deneyimli olması, hızlı ve doğru karar verme yetkinliğinin olması bireyin kurucu üye olmasını destekler. Bunun dışında bazı kurum ve kuruluşlar yaş sınırı belirler. Kurucu üye işe alımı için belirli standartlar bölümünde bu yaş sınırı belirlenir ve sözlü ya da yazılı mülakatlarla sınavlar yapılabilir.