Söyleşmeci Anlatım Ne Demek?
Edebiyatta birden fazla anlatım türleri vardır. Anlatım türleri de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bunlar: Sözlü anlatım ve yazılı anlatımdır. Günlük yaşamda en sık tercih edilen ve farklı yazılı edebi türlerde kullanılan anlatım türü söyleşmeci anlatımdır. Söyleşmeci anlatım aslında söyleşme anlatım ya da diyalog anlatım olarak tanımlanır. Söyleşmeci anlatım yani söyleşme anlatım iki ya da daha fazla kişinin sohbet ettiği, konuştuğu bir anlatım türüdür. Bu nedenle diyalog anlatım da denir. Aynı zamanda kişi kendi kendine konuşabilir ve diyologlar oluşturabilir. Bu durumda da söyleşmeci yani söyleşmeye dayalı anlatım türü kategorisine girer. Kişinin kendi kendine konuştuğu anlatım türüne ise monolog denir.
Söyleşme Anlatım Nedir?
Kişiler birbirileri arasında diyolog kurduğu, konuştuğu anlatım türüne söyleşme anlatım denir. Bu anlatım türü hem günlük hayatta da kullanılır hem de edebi türlerde lehçe, ağız, şive örneklerini gösterme, anlatımı güçlendirme gibi amaçlarla tercih edilir. Sohbet, diyalog, monolog ya da mülakat türlerinin dahil olduğu anlatım türüdür. Vurgu, tonlama önemlidir. Yazılı metinlerde bu vurgular noktalama işaretleri ile yapılır.
Dolaylı Anlatım Nedir?
Anlatım türleri arasında sıklıkla tercih edilir ve edebi türlerde okuyucunun dikkatini dinamik tutmak, ilgisini çekmek için kullanılabilir. Dolaylı anlatım, söylenmek isteyeni açık ve net bir şekilde değil farklı yollardan dile getirme yöntemidir. Asıl anlatılmak istenen mesaj değiştirilmemesi esastır ve anlam değiştirmeden verilmesi önemlidir. Kişinin söylediği sözü aktarma dolaylı anlatımdır. Direkt olarak alıntı yapılabilir ancak değiştirilirse yargı, anlam değiştirilmemeye önem vermek gerekir.
Söyleşmeye Bağlı Anlatımın Kullanıldığı Türler Neler?
Söyleşmeye bağlı anlatım türleri sohbet, tartışma, mülakat, monolog, diyalog gibi türleri içinde barındırır. Okuyucunun dikkatini dinamik tutmak, anlatımı akıcı hale getirmek için kullanılır. Genellikle hikaye, roman, tiyatro gibi eserlerde karşılaşılır.